7 nuttige tips om leerlingen in quarantaine betrokken te houden bij jouw lessen

Het is een pittige uitdaging om jouw leerlingen die in quarantaine zitten – letterlijk – bij de les te houden! Wat breng je aan qua lesinhouden? Hoe laat je ze oefenen? Hoe controleer je of ze mee zijn? Maar ook alles daarnaast: hoe gaat het thuis? Hoe zit het met hun welbevinden? En lukt dat ook voor jou?  

Wij formuleren hieronder een paar tips om jou en je leerlingen daarbij te ondersteunen.  

1. Zorg ervoor dat de leerling zijn lesmateriaal en werkboeken thuis heeft

Als leerlingen een lange periode thuis zijn, is het belangrijk dat ze hun werkboeken/lesmateriaal thuis ter beschikking hebbenzeker voor taal en wiskunde. Het is hun leidraad, ze zullen de les zo makkelijker kunnen volgen en de leerstof beter kunnen verwerken.

Herhalen werkt in het onderwijs, en laat dat nu net één van de kernfuncties van Bingel zijn. Het vele herhalen in de digitale oefenreeksen zorgt ervoor dat kinderen beter bijleren: zo maken ze 3% minder fouten als ze een oefenreeks over hetzelfde onderwerp een tweede keer maken en stijgt het gemiddelde resultaat tot 96% na een vierde sessie. Herhalen zorgt dus voor een duurzame leerwinst. Bovendien krijgen leerlingen dankzij het uitgebreide oefenaanbod met meer dan 13.000 unieke oefenreeksen zelden dezelfde oefeningen aangeboden. 

Om de leerwinst te verhogen, is het belangrijk om snel terug te koppelen over gemaakte oefeningen. In Bingel is feedback automatisch ingebouwd en krijgt de leerling bij een fout antwoord onmiddellijk feedback en tips. Bovendien biedt Bingel de mogelijkheid om je leerlingen een digitaal schouderklopje te geven in de vorm van een boodschap, een beloningssticker of extra pingping.

In elke oefenreeks in Bingel zijn er oefeningen op drie niveaus. Bingel kiest automatisch het juiste niveau voor elke leerling. Als een leerling moeite heeft met de leerstof, zet Bingel automatisch een stapje terug. Geeft de leerling meerdere juiste antwoorden, dan schroeft Bingel de moeilijkheidsgraad van de oefeningen op. Zo zorgt Bingel voor een maximale leerwinst.

In de differentiatiemodule van Bingel vind je alle materialen om te remediëren en verrijken, zowel tijdens de les als na de toets, en zowel op papier als op Bingel. Geef je de toetsresultaten in Bingel in, dan krijg je zelfs voor elke leerling een kant-en-klaar differentiatievoorstel. Het aangepaste materiaal op maat van de leerling zorgt ervoor dat leerlingen gemotiveerd bijleren en dat de leerstof optimaal wordt opgenomen.

De instructiefilmpjes in Bingel helpen de leerlingen om verschillende onderwerpen snel en eenvoudig op te frissen. Je kiest zelf hoe je ze inzet:

  • als introductie of pre-instructie (flipping the classroom): de leerling bekijkt het filmpje waarover de les zal gaan en start zelfstandig met de inoefening of verwerking, 
  • als verlengde instructie tijdens de les: klassikaal, in een beperkte groep en/of individueel,
  • na de les, ter voorbereiding van een toets,
  • als extra ondersteuning bij een huistaak, of bij het afstandsleren.

De leerlingen – én ouders – kunnen de filmpjes ook zelfstandig bekijken op het eiland.

In recent onderzoek geven 9 op de 10 leerlingen aan dat ze graag oefenen op Bingel. Hun motivatie: de speelse insteek en het verdienen van pingping om spelletjes te spelen of hun avatar te personaliseren. Op die manier blijven leerlingen langer gemotiveerd om de leerstof in te oefenen. Weetje: leerlingen wijzigen gemiddeld meer dan één keer per dag hun avatar. Leuk, toch?

2. Geef duidelijke instructies en deadlines

Stel voor elke dag een dagschema op en vertel duidelijk wat je van de leerling verwacht. Geef korte taken met een duidelijke instructie. Maak zeker ook gebruik van de instructiefilmpjes: je kunt die zelf maken, maar je kunt zeker ook uit het rijke aanbod op Bingel putten. Hier vind je hoe je die klaarzet als taak.  
Spreek ook duidelijk af met je leerling wat hij moet doen als hij een vraag heeft: misschien plan je wel op geregelde tijdstippen een online-momentje in? Pols ook naar het welbevinden van je leerling. “Hoe voel je je?”, “Begrijp je alles?”, “Waar loop je nog tegenaan?”, “Hoe kan ik je nog helpen?” En bevraag zeker ook wat ze van de online-les vonden: lukt dat? Wat kan beter?

3. Geef je leerling het gevoel dat hij mee in de klas zit

Stem met een/de ouder(s) af hoe de leerling thuis online kan meevolgen. Is er geen computer of tablet thuis ter beschikking, dan kan er misschien tijdelijk materiaal van de school gebruikt worden.  
In Bingel kun je heel makkelijk een onlineles klaarzetten. Dat kan als je werkt met Google of Microsoft Teams.  
Betrek de leerling bij het klasgebeuren. Dat zorgt voor verbondenheid en jij kunt de vinger aan de pols houden.  

4. Minimaliseer de werklast voor jezelf 

Afspreken met (parallel)collega’s is vanzelfsprekend en belangrijk. Misschien kun je wel dubbel werk voorkomen door taken te verdelen. Help elkaar en blijf overleggen. Samen staan jullie sterker! Plan ook meer online oefenen in, zo valt de verbeterlast voor jou weg. Zeker als het werkboek thuis ligt en je als leerkracht moeilijk kan gaan verbeteren is dat de beste oplossingIn Bingel kun je bovendien je leerling live volgen terwijl die aan het oefenen is, of die nu thuis zit of in de klas 

5. Zorg ervoor dat een leerling in quarantaine ook op zijn niveau blijft oefenen.

Elk kind heeft recht op onderwijs op eigen niveau, ook een kind dat in quarantaine zit. Bij je leermiddelen vind je ongetwijfeld materiaal op maat van je leerling 
Ook in Bingel vind je veel remediërings- en verrijkingsmateriaal. Misschien druk je een bundel op maat af, waarin je leerling zelfstandig kan werken? Daarnaast kun je ook taken op Bingel klaarzetten: met oefeningen bij de les, of specifieke oefeningen uit de differentiatiemodule. Het niveau van de oefeningen past zich automatisch aan je leerling aan, verbeteren hoeft niet en ook de feedback en tips zijn mooi afgestemd. 

6. Stimuleer reflectie

Om te weten of een leerling in quarantaine mee is met de leerstof, is het niet alleen van belang dat je ernaar vraagt op het einde van de les of in een onlinegesprek. Oozelfevaluatie is in deze situatie cruciaal. In heel wat methodes zijn er mogelijkheden tot zelfreflectie, maar je kunt zelf ook een algemeen document opstellen met een paar standaardvragen, zoals: Wat ging goed? Waaraan moet ik nog werken? Waarvoor heb ik hulp nodig?  
In een onlinegesprek kan je deze zelfreflectie bespreken.

7. Stimuleer sociale interactie

Zorg ervoor dat je leerling in quarantaine contact houdt met de andere leerlingenMisschien organiseer je wel wat online-babbelmomentjes met de vrienden van de klas? Of komen er een paar tijdens de speeltijd naar de klas om online samen een spelletje spelen? 

Reageer hier en beschrijf in een dichterlijke lijn, hoe gezellig het in jouw klasje wel kan zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *