Bingel Tekenaars


Wie heeft eigenlijk de Bingeleilanden ontworpen? Welke knappe handen hebben de Bingel Avatars getekend?
Hier vertellen onze vijf tekenaars in eigen woorden over hun Bingelavontuur. 

Coen Hamelink

Coen Hamelink

Illustrator van het Bingeleiland en Avatars voor leerjaar 1

Hoi, mijn naam is Coen Hamelink en ik ben al heel wat jaren tekenaar of 'illustrator' met een mooi woord.
Ik hou erg van tekenen en schilderen met de computer. Zo heb ik 12 kinderboeken geïllustreerd, talloze tekeningen gemaakt voor animatiefilms, theaterposters, lesmethodes voor basisscholen en Bingel natuurlijk.

Met veel plezier heb ik het grote jungle-eiland van leerjaar 1 getekend, daarnaast nog heel veel losse tekeningen en de Avatars. Elk jaar teken ik een aantal nieuwe kledingstukken, kapsels of attributen voor de Avatars, zodat ze altijd hip blijven.

Als ik nog een kind zou zijn, dan zou ik héél hard oefenen met alle schoolopdrachten in Bingel. Gewoon omdat het zo leuk is!

Roy Korpel

Tekenaar van de Bingeleilanden en avatars voor leerjaar 2 en 6

Hoi, ik ben Roy!! Wat leuk dat je er bent!

Ik ben een tekenaar en mag voor bedrijven en TV producties tekeningen maken. Zo is mijn tekenwerk al jaren op de Nederlandse televisie te zien.

Voor Bingel ben ik de tekenaar van alle illustraties voor leerjaar 2 en leerjaar 6. De twee verschillende werelden betekenden voor mij ook twee verschillende tekenstijlen en dat was een flinke uitdaging. Ik heb alles uit de kast gehaald om er mooi en gezellig tekenwerk van te maken!

Leerjaar 2 is een verlaten mysterieus eiland. Met een nog mysterieuzer laboratorium verstopt in de jungle. Er groeien planten en paddenstoelen zo groot als huizen en mogelijk sluipt er nog een dino rond.

Voor leerjaar 6 kreeg ik de opdracht om een gigantische stad te tekenen vol wolkenkrabbers, openbaar vervoer, een eigen Chinatown, een voetbalstadion en een pleintje waar kinderen kunnen spelen.
Ik ben ontzettend trots op al het gemaakte tekenwerk en vind het heel gaaf dat ik nog steeds tekenwerk mag maken voor beide leerjaren!

Wat ik nog heel leuk vind om te vertellen: In de zomervakantie waren we op een leuke camping in Zuid-Frankrijk. De camping stond vol met Belgische en Nederlandse gezinnen. Ik raakte in gesprek met Belgische ouders en kinderen en vroeg of ze Bingel kenden. “Jazeker", zeiden ze. "Ik werk er mee op school!” Waarop ik vol trots kon vertellen dat ik de tekenaar ben van leerjaar 2 en 6. En voordat ik het wist stond het vol Belgische kinderen om me heen en voelde ik mezelf even een echte celebrity 😀

Freek Van Haagen

Freek Van Haagen

Ontwerper / Illustrator / Animator van het Bingeleiland en avatars voor leerjaar 3

Hallo, Ik ben Freek. Mijn stijl is kleurrijk, strak, hip, stoer, retro, cartoonesk, realistisch, fantasievol, rauw en vrolijk.

Voor Bingel heb ik heel wat verschillende dingen gemaakt. Het idee om Avatars voor schoolkinderen te ontwerpen vond ik heel leuk. Het was een uitdagend en mooi project. Alles moest er zo natuurlijk mogelijk uitzien en daar hoorden een hoop technische details bij zoals hoe groot een pet mag zijn of hoe ver het kapsel mag uitwaaieren bijvoorbeeld. Dingen waar je normaal niet over nadenkt.

Het leukste was 'de schepping' van het Bingeleiland van leerjaar 3. Toen Ik begon met het tekenen van de kaart besefte ik nog niet helemaal dat alle gebieden ook nog uitgewerkt moesten worden. Daar had ik nog niet verder over nagedacht, zoiets had ik nog nooit gedaan.

Het was geweldig leuk omdat je echt kon nadenken over fantastische landschappen en vreemde wezens, en hoe die in het geheel zouden passen.

Dat is het leuke aan Bingel, het is meer dan alleen een leeromgeving.

Brun Croes

Brun Croes

Illustrator van het Bingeleiland en avatars voor leerjaar 4

Als kind was ik altijd al bezig met tekenen. Mijn ouders wezen mij er als kind op dat, als je veel en hard werkt, je van tekenen ook je beroep kan maken. Vanaf toen had ik mijn doel gevonden: ik zou 'tekenaar' worden. Jaren later werd dat “illustrator”. Toen illustreerde ik magazine-artikels, kinderboeken en boekcovers. Ondertussen geef ik ook visueel vorm aan animatiefilms, games en aan verschillende andere vormen van entertainment.

Aan het begin van mijn carrière als illustrator werd ik gecontacteerd door uitgeverij VAN IN voor een project dat me meteen boeide. Het laten samensmelten van leren en spelen, op een interactieve website waar kinderen een reeks fantastische eilanden zouden verkennen aan de hand van schooltaken.

Het ontwerpen van een eiland met verschillende locaties klonk als muziek in mijn oren. Ik verloor mezelf in het schetsen van een ruwe plattegrond als de basis voor het eiland. Daarna ging ik in mijn verbeelding zelf op verkenningstocht op het eiland en schetste ik alles op papier. Hierdoor kon ik nadien in illustraties weergeven wat ik tegenkwam.

Ook ging ik op zoek naar een look voor de avatars waar leerlingen vrij mee konden spelen aan de hand van accessoires en gelaatsuitdrukkingen. Om zo hun tocht op het eiland wat persoonlijker te maken. Ik ontwierp een reeks maffe outfits: schoenen die er uitzien als de klauwen van een leeuw, een helm met de bek van een vogel, het harnas van een ridder en een hoop andere rare en minder rare onderdelen die tot grappige combinaties kunnen leiden.

Kortom een prachtig project om deel van uit te maken. Dit is het soort project waar je als creatieveling van droomt om aan mee te kunnen werken.

Grinwise

Dick Grinwis

Tekenaar van het Bingeleiland voor leerjaar 5

Als illustrator teken ik normaal gesproken veel voor tekenfilms en games, heel misschien heb je mijn werk ooit wel eens in de cinema of op televisie gezien.

Voor Bingel heb ik bij het futuristische eiland van leerjaar 5 mogen doen wat ik eigenlijk het allerleukst vind: robots en buitenaardse wezens tekenen! Een eiland vol met zwevende auto's, grote computers en slimme uitvindingen, dus eigenlijk past het eiland perfect bij mij.

Voor de avatars van de leerlingen heb ik geprobeerd een goede mix te maken van sportieve, moderne kleding en toekomstige gadgets. En nog toffer: er zitten nu ook dieren bij. Want zeg nu zelf: Wie wil er naast een smartphone of drone ook niet gewoon een echte robot-hond of -kat?

Ik heb zelfs een mechanische draak mogen tekenen. Hopelijk hebben jullie dus niet alleen veel plezier in het maken van de opdrachten en het volgen van het verhaal, maar vooral ook in het aankleden en aanpassen van jullie eigen coole avatars!