Digisprong in de klas: 10 concrete tips voor de leerkracht

In het kader van de Digisprong kan je het digitale een prominentere plaats geven in je lessen. Heb je al ideeën hoe je dit gaat aanpakken? Weet je al hoe digitale tools je werk kunnen besparen en het lesplezier kunnen verhogen? Wij geven je alvast enkele tips mee om digitaal aan de slag te gaan in jouw klas.

  Ga voor interactie

Interactieve oefenvormen tijdens je instructie zorgen voor meer betrokken en aandachtige leerlingen. Je digitale bord leent zich hiertoe het best. Maak zelf een bordles voor je instructie, of gebruik de kant-en-klare bordlessen bij je leermiddel en smuk ze op met eigen foto’s en filmpjes. Wist je dat er in jouw bordboek van Reken Maar!, IJsbrekers, ‘ik lees met hup en aap’, TALENT en Op verkenning al heel wat hapklare oefeningen zitten waarbij de leerlingen aan bord kunnen komen om ze samen op te lossen?

Herhalen werkt in het onderwijs, en laat dat nu net één van de kernfuncties van Bingel zijn. Het vele herhalen in de digitale oefenreeksen zorgt ervoor dat kinderen beter bijleren: zo maken ze 3% minder fouten als ze een oefenreeks over hetzelfde onderwerp een tweede keer maken en stijgt het gemiddelde resultaat tot 96% na een vierde sessie. Herhalen zorgt dus voor een duurzame leerwinst. Bovendien krijgen leerlingen dankzij het uitgebreide oefenaanbod met meer dan 13.000 unieke oefenreeksen zelden dezelfde oefeningen aangeboden. 

Om de leerwinst te verhogen, is het belangrijk om snel terug te koppelen over gemaakte oefeningen. In Bingel is feedback automatisch ingebouwd en krijgt de leerling bij een fout antwoord onmiddellijk feedback en tips. Bovendien biedt Bingel de mogelijkheid om je leerlingen een digitaal schouderklopje te geven in de vorm van een boodschap, een beloningssticker of extra pingping.

In elke oefenreeks in Bingel zijn er oefeningen op drie niveaus. Bingel kiest automatisch het juiste niveau voor elke leerling. Als een leerling moeite heeft met de leerstof, zet Bingel automatisch een stapje terug. Geeft de leerling meerdere juiste antwoorden, dan schroeft Bingel de moeilijkheidsgraad van de oefeningen op. Zo zorgt Bingel voor een maximale leerwinst.

In de differentiatiemodule van Bingel vind je alle materialen om te remediëren en verrijken, zowel tijdens de les als na de toets, en zowel op papier als op Bingel. Geef je de toetsresultaten in Bingel in, dan krijg je zelfs voor elke leerling een kant-en-klaar differentiatievoorstel. Het aangepaste materiaal op maat van de leerling zorgt ervoor dat leerlingen gemotiveerd bijleren en dat de leerstof optimaal wordt opgenomen.

De instructiefilmpjes in Bingel helpen de leerlingen om verschillende onderwerpen snel en eenvoudig op te frissen. Je kiest zelf hoe je ze inzet:

  • als introductie of pre-instructie (flipping the classroom): de leerling bekijkt het filmpje waarover de les zal gaan en start zelfstandig met de inoefening of verwerking, 
  • als verlengde instructie tijdens de les: klassikaal, in een beperkte groep en/of individueel,
  • na de les, ter voorbereiding van een toets,
  • als extra ondersteuning bij een huistaak, of bij het afstandsleren.

De leerlingen – én ouders – kunnen de filmpjes ook zelfstandig bekijken op het eiland.

In recent onderzoek geven 9 op de 10 leerlingen aan dat ze graag oefenen op Bingel. Hun motivatie: de speelse insteek en het verdienen van pingping om spelletjes te spelen of hun avatar te personaliseren. Op die manier blijven leerlingen langer gemotiveerd om de leerstof in te oefenen. Weetje: leerlingen wijzigen gemiddeld meer dan één keer per dag hun avatar. Leuk, toch?

 Zorg voor variatie

Digisprong biedt kansen om digitaal te werken, maar dit betekent niet dat je volledig digitaal aan de slag moet. Variatie houdt leerlingen gemotiveerd en bij de les. Wissel tussen oefenen op papier en digitaal. De ideale manier om digitaal oefenen in de klas te organiseren is via de Bingel Raketapp. Als leerlingen een werkblad uit hun werkschrift inscannen met de tablet, komen ze meteen bij de oefeningen die aansluiten bij de les.

 Pas het ‘flipping the classroom’-principe toe

Laat je leerlingen eens de digitale instructie thuis bekijken, op hun eigen tempo en wanneer het hen past. Zo hebben de leerlingen in de klas meer tijd om te oefenen en heb jij als leerkracht meer tijd om de leerlingen te begeleiden. De perfecte formule voor een maximale leerwinst en lesplezier voor de hele klas. Via het vernieuwde dashboard in Bingel kan je de leerlingen die digitaal oefenen op Bingel heel eenvoudig live opvolgen.  

  Start de les met een digitale ontdekplaat

Om voorkennis te activeren, kan je werken met digitale ontdekplaten waarop leerlingen kunnen doorklikken op basis van hun interesses. Er bestaan heel wat online programma’s om zo’n posters met teksten en foto’s die doorlinken naar content zoals audiobestanden, filmpjes, gedichten of quizjes te maken. Zo hebben leerlingen het gevoel dat ze alles zelf ontdekken.

Bij ‘Op verkenning in het verkeer’ en ‘TALENT’ vind je kant-en-klare ontdekplaten in Bingel. Bovendien brengen ze zaken aan die later in het thema verder uitgediept worden.

Lees verder onder de knop.

  Gebruik digitaal klasmateriaal

Digitaal klasmateriaal kan iets visueel of tastbaar maken. Wanneer je met de bordboeken van VAN IN werkt, dan vind je in de toolkit heel wat leuke tools voor tijdens je lessen. Leerlingen worden erg enthousiast van de weegschaal en eierdoos bij IJsbrekers, het MAB-materiaal bij de wiskundelessen, de flashcards voor de maaltafels en de oefenklok. Via de toolkit kan je ook makkelijk je eigen flitskaarten maken. Maak er dus zeker gebruik van!

  Spreek het visuele brein aan met instructiefilmpjes

Dingen die we zien, blijven veel beter hangen. Het gebruik van instructiefilmpjes is een doeltreffende en leuke manier om hoekenwerk, remediëring, preteaching of je eigen lessen een serieuze boost te geven. In Bingel vind je heel wat kant-en-klare instructiefilmpjes bij de leermiddelen. Je kan die bijvoorbeeld toevoegen aan een taak. Zo wordt de leerstof nog eens kort opgefrist voor de leerlingen aan de slag gaan.

  Geef een (digitaal) schouderklopje

Gerichte en afwisselende feedback zorgt voor groei en motivatie. In Bingel kan je leerlingen feedback geven via een tekstje of een sticker, of belonen met een extra pingping. Niets zo motiverend als een (digitaal) schouderklopje!

Tip
: maak de boodschap extra persoonlijk door een foto of avatar van jezelf toe te voegen. Dat vinden je leerlingen zeker leuk.

  Snuffel rond in de digitale boekenkast

De digitale boekenkast in Bingel zorgt voor heel wat extra leesplezier. Leerlingen kunnen er zowel technisch als begrijpend lezen oefenen. Als je het AVI-niveau van je leerlingen ingeeft, krijgen ze automatisch boekjes op hun leesniveau. Voor taalzwakke leerlingen kan je de voorleesfunctie inschakelen. Om de woordenschat uit het boek te activeren zijn er oefeningen vóór het lezen. Na het lezen focussen de oefeningen op tekstbegrip. Leesplezier gegarandeerd!

  Laat leerlingen digitaal oefenen tijdens de schooluren

Verrijk een contractwerk, hoekenwerk of carrousel eenvoudig met digitale oefeningen die leerlingen zelfstandig kunnen doorlopen. Zet op voorhand een gerichte taak klaar op Bingel die ze tijdens de les kunnen maken. Heb je tablets of Chromebooks in de klas, laat de leerlingen dan een pagina uit het werkboek inscannen met Bingel Raket zodat ze automatisch de Bingeloefening openen die aansluit bij de les. Met Bingel krijgt elke leerling oefeningen op z’n eigen niveau. Bij een foutje geeft het platform automatisch feedback en tips. (Taal)zwakke leerlingen en beginnende lezers kunnen bovendien de opdracht en oefeningen laten voorlezen. Op die manier kan je gepersonaliseerd leren organiseren en kunnen alle leerlingen zelfstandig en gedifferentieerd aan de slag.

  Herhaal digitaal

Bij leerstofonderdelen die je vaak herhaalt, zoals de tafels, horen meestal werkblaadjes om te oefenen. Een digitale of online versie van zo’n oefeningen heeft heel wat voordelen. De leerlingen kunnen ze bijvoorbeeld eindeloos hergebruiken zodat je ze niet telkens opnieuw moet maken. In Bingel kan je spelling, wiskunde en Frans ook binnen de tijd laten oefenen. Een extra voordeel van Bingel is dat je niet meer eindeloos op zoek moet gaan naar uitbreidingsmateriaal: Bingel biedt voldoende content aan en je hoeft het niet te verbeteren. Jezelf suf zoeken naar oefenmateriaal is dus verleden tijd, het zit gewoon in Bingel.

Reageer hier en beschrijf in een dichterlijke lijn, hoe gezellig het in jouw klasje wel kan zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *