Digitale tools integreren in je klas, hoe doe je dat?

Met deze 5 tips ben jij klaar voor jouw Digisprong!

De Digisprong leeft volop in de scholen en leerkrachten denken hoe langer hoe meer na over hoe ze hun les digitaler kunnen inrichten. En dat is een goede zaak, want het inzetten van digitale tools tijdens de les kan de leerwinst van leerlingen enorm verhogen. Maar hoe pak je dat nu aan, die fameuze ‘Digisprong’? Deze 5 tips pas je in 1, 2, 3 toe in de klas

1. De interactieve ontdekplaat

Wil je je leerlingen nieuwsgierig maken en hun voorkennis activeren? En dat liefst op een leuke manier? Dan is de digitale ontdekplaat iets voor jou! Maak een soort online poster waarop je hyperlinks kriskras door elkaar plaatst, en waarop leerlingen kunnen doorklikken. Die links leiden hen naar audiobestanden, filmpjes, gedichten, quizjes, … Ze kiezen zelf op welke link ze eerst klikken, en welke volgt. Ze gaan dus zelf op ontdekkingstocht, op basis van hun eigen interesses én op hun eigen tempo.  

Geen doe-het-zelver? In de methode ‘TALENT (taal)’ en ‘Op Verkenning in het verkeer’ heb je kant-en-klare ontdekplaten waar je mee aan de slag kan. Zeker een aanrader! 

2. Interactie op het digibord

Aandachtige leerlingen? Die krijg je door interactie! En dat kan ook digitaal. Maak een bordles met oefeningen die leerlingen aan het bord kunnen maken, en waarvoor ze enkele links met foto’s en filmpjes moeten bekijken. Je kan de leerlingen op maat begeleiden én je verhoogt tegelijkertijd de interactiviteit tijdens je les. Bij recente methodes vind je meestal kant-en-klare bordlessen, zoals bij ‘Reken Maar!’ en ‘TALENT’. 

Tip: Maak gebruik van de optie ‘scherm uitbreiden’ op je laptop. Zo kan je het bordboek tonen op het digiboard en op hetzelfde moment je lesvoorbereiding openzetten op je eigen scherm. Handig, toch?  

3. Variatie als sleutel tot succes

Dat afwisseling belangrijk is voor de mens, is wetenschappelijk bewezen. Weinig afwisseling is saai en monotoon, en verhoogt zelfs je stressgehalte. Terwijl voldoende afwisseling zorgt voor motivatie, werkplezier en een grotere betrokkenheid. En dat is voor kinderen niet anders. Maar hoe breng je die variatie nu in je les?  

  • Gebruik leuke online tools 

Je vindt heel wat online tools die het lesplezier van je leerlingen verhogen, zoals flashcards of MAB-materiaal. Bij de methodes van VAN IN zitten die tools standaard in het bordboek, bv. de weegschaal en eierdoos bij ‘IJsbrekers’ of de letterposter bij ‘ik lees met hup en aap’.  

  • Wissel af tussen papier en digitaal 

Ook al biedt de Digisprong nieuwe digitale kansen, toch is het oefenen op papier (nog) niet weg te denken in de klas. De combinatie tussen op papier oefenen in het werkschrift en digitaal oefenen op een leerplatform als Bingel motiveert leerlingen het meest. Verrijk dus een contractwerk, hoekenwerk of carrousel met digitale oefeningen die je leerlingen zelfstandig kunnen doorlopen. Motivatie verzekerd! 😉 

  • Druk eens op de pauzeknop 

Pauzes zijn onmisbaar. Zelfs naast de speeltijden is een korte pauze tussen de lessen nodig om de hersenen even de tijd te geven om te resetten. Hoe? Door even te bewegen bijvoorbeeld. Vorig jaar gaf onze bingelmascotte Robbie de Robot heel wat suggesties voor bewegingstussendoortjes. Je kan ze hier (1e graad), hier (2e graad) en hier (3e graad) downloaden. De concentratie van je leerlingen is je nu al dankbaar! 

Tip: Werk je met Bingel? Gebruik dan eens de handige Bingel Raketapp om digitaal te oefenen in de klas. Leerlingen kunnen een werkblad uit hun werkschrift inscannen met de tablet, en dan komen ze meteen terecht bij oefeningen die aansluiten bij de les. 

4. Digitaal oefenen op maat

Gebruik een digitaal platform waar het niveau van elke oefening automatisch wordt aangepast op basis van eerdere antwoorden. Zo oefent een kind zelfstandig op eigen niveau en geef jij als leerkracht gepersonaliseerd les zonder dat jij er extra tijd in moet steken. Dat is net het voordeel van het algoritme van zo’n digitaal leerplatform.  

Bij Bingel krijgen je leerlingen bovenop die aangepaste oefeningen, ook nog eens tips en feedback bij elk fout antwoord. Ideaal om die leerwinst te verhogen! 😉 

5. Instructiefilmpjes

Instructiefilmpjes maken leerstof nog een pak helderder en aantrekkelijk omdat ze het visuele brein aanspreken. Gevolg? Alles blijft beter hangen in die jonge hoofden.  

Bij instructiefilmpjes kunnen leerlingen informatie verwerken op hun eigen tempo, en kan je hen daarin begeleiden met intonatie en visuele cues zoals inzoomen, pijltjes of gekleurde kaders om de leerlingen duidelijk maken waar ze echt op moeten letten. Dat kan met eigen filmpjes, maar je kan ook gebruik maken van de video’s op Bingel natuurlijk.  

Of je kan de leerlingen al een instructiefilmpje laten bekijken vóór de les, en dan help je hen nadien om de leerstof klassikaal te verwerken. Omdat ze al geprikkeld zijn en op eigen tempo kunnen kennismaken met de nieuwe leerstof, hoeven ze tijdens de les minder mentale inspanning leveren. En jij als leerkracht kan dus efficiënter te werk gaan. Gevolg? Meer interactie en actievere leerlingen. Dat wil je toch ook?