Digisprong in de klas: 10 concrete tips voor de leerkracht

In het kader van de Digisprong kan je het digitale een prominentere plaats geven in je lessen. Heb je al ideeën hoe je dit gaat aanpakken? Weet je al hoe digitale tools je werk kunnen besparen en het lesplezier kunnen verhogen? Wij geven je alvast enkele tips mee om digitaal aan de slag te gaan in jouw klas.

  Ga voor interactie

Interactieve oefenvormen tijdens je instructie zorgen voor meer betrokken en aandachtige leerlingen. Je digitale bord leent zich hiertoe het best. Maak zelf een bordles voor je instructie, of gebruik de kant-en-klare bordlessen bij je leermiddel en smuk ze op met eigen foto’s en filmpjes. Wist je dat er in jouw bordboek van Reken Maar!, IJsbrekers, ‘ik lees met hup en aap’, TALENT en Op verkenning al heel wat hapklare oefeningen zitten waarbij de leerlingen aan bord kunnen komen om ze samen op te lossen?

 Zorg voor variatie

Digisprong biedt kansen om digitaal te werken, maar dit betekent niet dat je volledig digitaal aan de slag moet. Variatie houdt leerlingen gemotiveerd en bij de les. Wissel tussen oefenen op papier en digitaal. De ideale manier om digitaal oefenen in de klas te organiseren is via de Bingel Raketapp. Als leerlingen een werkblad uit hun werkschrift inscannen met de tablet, komen ze meteen bij de oefeningen die aansluiten bij de les.

 Pas het ‘flipping the classroom’-principe toe

Laat je leerlingen eens de digitale instructie thuis bekijken, op hun eigen tempo en wanneer het hen past. Zo hebben de leerlingen in de klas meer tijd om te oefenen en heb jij als leerkracht meer tijd om de leerlingen te begeleiden. De perfecte formule voor een maximale leerwinst en lesplezier voor de hele klas. Via het vernieuwde dashboard in Bingel kan je de leerlingen die digitaal oefenen op Bingel heel eenvoudig live opvolgen.  

  Start de les met een digitale ontdekplaat

Om voorkennis te activeren, kan je werken met digitale ontdekplaten waarop leerlingen kunnen doorklikken op basis van hun interesses. Er bestaan heel wat online programma’s om zo’n posters met teksten en foto’s die doorlinken naar content zoals audiobestanden, filmpjes, gedichten of quizjes te maken. Zo hebben leerlingen het gevoel dat ze alles zelf ontdekken.

Bij ‘Op verkenning in het verkeer’ en ‘TALENT’ vind je kant-en-klare ontdekplaten in Bingel. Bovendien brengen ze zaken aan die later in het thema verder uitgediept worden.

Wil je meer lezen?


Laat je e-mail achter en ontvang de 10 tips in een mooie pdf in je mailbox.