Uit Europees onderzoek blijkt dat het onderwijs in Vlaanderen de beste leerling van de klas is wat online oefenen betreft. Al van voor de coronacrisis maakte 62% van de Vlaamse leerkrachten meerdere keren per week gebruik van digitale platformen. Een indrukwekkend cijfer dat het voorbije jaar bovendien explosief steeg naar aanleiding van de lockdown. Maar welke rol is er nu exact weggelegd voor die digitale platformen? En wat met onze papieren werkboeken? Wij vatten de belangrijkste inzichten samen.
Vlaanderen doet het goed op het vlak van digitaal oefenen: al van voor de coronacrisis zette 62% van de Vlaamse leerkrachten meerdere keren per week digitale platformen in, tegenover gemiddeld 59% in de andere bevraagde landen. Tijdens de coronacrisis steeg het Vlaamse cijfer naar 89% en kreeg ook de digitale omkadering in Vlaamse scholen een boost. Dat blijkt uit onze eigen enquête, die we eind 2020 uitvoerden bij 1454 deelnemers in het Vlaamse Basisonderwijs. Maar liefst de helft van de leerkrachten gaf digitaal les en 75% gebruikte Bingel, ons digitaal leerplatform, elke week. In 2019 lag dat cijfer nog op 65%. Bovendien maakte 82% gebruik van de online bordlessen tegenover 58% in 2019, en schakelde 79% van de leerkrachten de instructiefilmpjes in Bingel in. 53% van de respondenten noemt Bingel vandaag zelfs ‘onmisbaar’.
De omkadering op school
Volgens onze enquête worden leerkrachten over het algemeen goed omkaderd: alle respondenten hebben een internetverbinding in de klas, 96% heeft een digitaal bord en 98% heeft op school toegang tot laptops of tablets. En ook hier zien we de impact van de coronacrisis duidelijk terug: 40% van de leerkrachten gaf aan dat de school tijdens of na de eerste lockdown extra tablets of chromebooks aankocht, en volgens 15% staat deze aankoop op de planning.
Papier versus digitaal
Los van de stijgende populariteit van digitale platformen toonde het Europees onderzoek ook aan dat traditionele oefeningen uit papieren werkboeken of eigen oefeningen nog steeds het vaakst worden ingezet in de klas. Daarna pas volgen digitale oefeningen, instructievideo’s en videoplatformen zoals Microsoft Teams of Google Meet. Die inzichten tonen aan dat de ideale onderwijssituatie waarschijnlijk een combinatie is van digitale én papieren elementen.
Hoe de klas-thuisverdeling er in de toekomst ook zal uitzien, het is meer dan ooit duidelijk dat de juiste digitale platformen een welkome aanvulling zijn op bestaande tools, en dat ze een enorme meerwaarde kunnen bieden voor het onderwijs en de ondersteuning van onderwijsprofessionals. Het is nu essentieel om deze platformen op een intelligente, zinvolle manier te integreren in het schoolbeleid, en om ze een logische plaats te geven in de leerstructuren van vandaag en morgen.
Meer weten over de digitale tools en ondersteuning van Bingel? Lees er alles over in de gloednieuwe Bingel Post naar aanleiding van tien jaar Bingel!
Zo maakt Bingel het verschil.
De meerwaarde van digitale platformen is duidelijker dan ooit. Maar hoe past Bingel in deze digitale realiteit, en hoe maakt het platform het leven van leerkrachten, leerlingen en schoolteams er nu écht eenvoudiger op?
- Bingel verhoogt de leerwinst door het oefenen op niveau, de ingebouwde feedback, de instructiefilmpjes, de differentiatiemodules en de fijne manier van werken met onder meer spelletjes, avatars en een pingping-beloningssysteem.
- Bingel ondersteunt schoolteams door al het materiaal op één plaats te verzamelen, door het op een slimme manier met elkaar te verbinden en door in de modules heel wat personalisatiemogelijkheden in te bouwen.
- Bingel is gebruiksvriendelijk: het platform is zo opgebouwd dat leerkrachten en schoolteams er flexibel mee kunnen werken, zodat ze eigen keuzes kunnen maken op basis van de noden van hun leerlingen.
- Bingel is innovatief en adaptief en past zich op een intelligente manier aan het niveau van de leerlingen aan.