Webinar kleuters IJsbrekers

IJsbrekers: nu ook voor kleuters

Gericht werken aan de ontwikkeling van wiskundig inzicht bij kleuters is een belangrijke voorbereiding op het lager onderwijs. Daarom ontwikkelden we voor het kleuteronderwijs een gloednieuwe inspiratiemap met 55 activiteitenfiches. Volledig conform de principes van de ijsbergmethodiek.

Wiskunde volgens de ijsbergmethodiek, dat is actief handelen! 

Door de mooie opbouw te volgen binnen de handelingsniveaus, maar ook via het opschuiven van het concrete naar het picturale, zorg je ervoor dat er bij kinderen een sterk inzicht van de leerinhouden opgebouwd wordt.

De inspiratiemap IJsbrekers voor kleuters speelt in op jullie klassen, gevuld met materialen die direct inzetbaar zijn om aan deze doelen tegemoet te komen.

Dus eigenlijk: de echte wereld binnenhalen om aan wiskunde te doen.

Wiskunde volgens de ijsbergmethodiek is ook meegroeien met de (reken)ontwikkeling van een kind.

In de inspiratiemap IJsbrekers voor kleuters is er een duidelijke, overzichtelijke en logische opbouw van de inhouden. Dat maakt dat je een mooi overzicht hebt van het aanbod binnen je klasgebeuren en van waar een kind zich bevindt binnen deze ontwikkeling.

Je weet dus heel goed waar je binnen je aanbod moet op inzetten en wat de eventueel individuele noden zijn van een kind. Daarnaast weet je ook heel goed wat het belang van bepaalde inhouden is naar latere jaren toe.

Wiskunde volgens de ijsbergmethodiek doe je door middel van een geïntegreerde aanpak.

Wiskunde is niet iets ‘losstaand’, we willen het boeiend en aansprekend maken.

Dat maakt dat inhouden geregeld herhaald worden of opgenomen tijdens tussendoortjes. En bijgevolg dat kinderen veel kansen krijgen om zich bepaalde inhouden eigen te maken.

In de inspiratiemap van IJsbrekers voor kleuters komen de 5 leerlijnen binnen wiskunde ruim aan bod. Per leerlijn zijn er een aantal inspiratiefiches met daaraan diverse activiteiten gekoppeld.

Naast de inspiratiemap is er ook een leuke klaspop beschikbaar. Hedvig vraagt de kleuters hulp bij het oplossen van wiskundige problemen. Ook de prachtige vertelplatenset en een set getalbeeldkaarten kan je als ondersteuning inzetten.

IJsbrekers is ook beschikbaar voor het eerste leerjaar en vanaf september ook voor het tweede leerjaar.

Benieuwd naar het IJsbrekers kleuteraanbod?

Schrijf je dan in voor het webinar op woensdag 5 mei. Je kan kiezen tussen het live webinar of voor de herhaling.

– 14u00: live webinar met live chat na de presentatie: inschrijven
– 19u30: herbekijk het webinar van 14u00 met live chat na de presentatie: inschrijven

Neem ook een kijkje op ijsbrekers.be

Heb je vragen? Mail ons ijsbrekers@vanin.be

Herhalen werkt in het onderwijs, en laat dat nu net één van de kernfuncties van Bingel zijn. Het vele herhalen in de digitale oefenreeksen zorgt ervoor dat kinderen beter bijleren: zo maken ze 3% minder fouten als ze een oefenreeks over hetzelfde onderwerp een tweede keer maken en stijgt het gemiddelde resultaat tot 96% na een vierde sessie. Herhalen zorgt dus voor een duurzame leerwinst. Bovendien krijgen leerlingen dankzij het uitgebreide oefenaanbod met meer dan 13.000 unieke oefenreeksen zelden dezelfde oefeningen aangeboden. 

Om de leerwinst te verhogen, is het belangrijk om snel terug te koppelen over gemaakte oefeningen. In Bingel is feedback automatisch ingebouwd en krijgt de leerling bij een fout antwoord onmiddellijk feedback en tips. Bovendien biedt Bingel de mogelijkheid om je leerlingen een digitaal schouderklopje te geven in de vorm van een boodschap, een beloningssticker of extra pingping.

In elke oefenreeks in Bingel zijn er oefeningen op drie niveaus. Bingel kiest automatisch het juiste niveau voor elke leerling. Als een leerling moeite heeft met de leerstof, zet Bingel automatisch een stapje terug. Geeft de leerling meerdere juiste antwoorden, dan schroeft Bingel de moeilijkheidsgraad van de oefeningen op. Zo zorgt Bingel voor een maximale leerwinst.

In de differentiatiemodule van Bingel vind je alle materialen om te remediëren en verrijken, zowel tijdens de les als na de toets, en zowel op papier als op Bingel. Geef je de toetsresultaten in Bingel in, dan krijg je zelfs voor elke leerling een kant-en-klaar differentiatievoorstel. Het aangepaste materiaal op maat van de leerling zorgt ervoor dat leerlingen gemotiveerd bijleren en dat de leerstof optimaal wordt opgenomen.

De instructiefilmpjes in Bingel helpen de leerlingen om verschillende onderwerpen snel en eenvoudig op te frissen. Je kiest zelf hoe je ze inzet:

  • als introductie of pre-instructie (flipping the classroom): de leerling bekijkt het filmpje waarover de les zal gaan en start zelfstandig met de inoefening of verwerking, 
  • als verlengde instructie tijdens de les: klassikaal, in een beperkte groep en/of individueel,
  • na de les, ter voorbereiding van een toets,
  • als extra ondersteuning bij een huistaak, of bij het afstandsleren.

De leerlingen – én ouders – kunnen de filmpjes ook zelfstandig bekijken op het eiland.

In recent onderzoek geven 9 op de 10 leerlingen aan dat ze graag oefenen op Bingel. Hun motivatie: de speelse insteek en het verdienen van pingping om spelletjes te spelen of hun avatar te personaliseren. Op die manier blijven leerlingen langer gemotiveerd om de leerstof in te oefenen. Weetje: leerlingen wijzigen gemiddeld meer dan één keer per dag hun avatar. Leuk, toch?

Reageer hier en beschrijf in een dichterlijke lijn, hoe gezellig het in jouw klasje wel kan zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *