Lezen in de klas moet leuk zijn. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, voor leerkrachten komt er één en ander bij kijken. Want waar blijf je steeds nieuwe leesboeken vinden? En wat met het verschil in leesniveau van elke leerling? Je kunt ze toch niet allemaal tegelijk ondersteunen? Hoe weet je of een leerling zijn of haar boekje wel begrepen heeft? En hoe krijg je je leerlingen thuis aan het lezen? Stuk voor stuk uitdagingen die bij jou als leerkracht beslist een belletje doen rinkelen, toch? Wel, binnenkort zijn ze allemaal verleden tijd! Hoezo? Onze BiB-BoX – de bibliotheek voor in de klas én thuis – biedt de oplossing! Lees je even mee?

1. Oh nee, waar vind ik leuke leesboeken!?
Hoe vat jij de zoektocht naar nieuwe leesboeken aan? Ga je met je klas naar de bib en laat je de leerlingen kiezen? Schuim je alle uitverkopen af, of zoek je ze eerder tussen het online-overaanbod? Hoe dan ook, zo’n zoektocht neemt al snel enkele uren in beslag.
Voortaan doet Bib-BoX dat voor jou! In de BiB-BoX vind je alles wat je zoekt. Bekende Vlaamse jeugdauteurs schreven speciaal voor BiB-BoX prachtige verhalen over uiteenlopende thema’s uit de leefwereld van je leerlingen, en dat ook nog eens met prachtige illustraties erbij. Gegarandeerd een succes in je klas. Wat ga je toch doen met al die extra tijd die vrijkomt? 😉
2. Niet iedere leerling heeft hetzelfde leesniveau …
Welke boeken sluiten aan bij welk leesniveau? Het is niet altijd even makkelijk te bepalen of het staat niet altijd even duidelijk aangeduid. En het leesniveau van de ene leerling is dat van de andere natuurlijk niet.
Met BiB-BoX was het nog nooit zo makkelijk. Want op elk boekje staan de AVI-niveaus duidelijk vermeld. Meer nog, in de Bingel Boekenkast kun je het leesniveau van je leerling instellen en selecteert Bingel automatisch de geknipte boekjes voor dat niveau.

3. ‘Ik kan niet zo goed lezen!’
Hoe krijg je leerlingen die het wat moeilijker hebben ook aan het lezen? Onze differentiatieboxen bieden het antwoord.
Met zo’n differentiatiebox kan een sterke lezer uit een laag leerjaar een boek lezen met een hoge AVI, maar dat inhoudelijk toch aangepast is aan zijn of haar leeftijd. En ook omgekeerd: een leerling uit een hoog leerjaar die worstelt met lezen, kan een boekje met een lager AVI-niveau kiezen dat hem wel aanspreekt
4. Hoe kan ik elke leerling begeleiden?
Je wilt natuurlijk alle leerlingen even goed begeleiden in hun leesoefening, maar dat gaat jammer genoeg niet. Je kan jezelf immers niet in twee, of eerder 24, delen. Hoe zorg je er dan wel voor dat elke leerling de juiste begeleiding krijgt?
De Bingel Boekenkast heeft een functie ‘leesondersteuning’. De tekst wordt dan stapsgewijs voorgelezen en aangeduid op het scherm. Zo ondersteunt Bingel jouw leerlingen bij het lezen. Je kan zelf de voorleessnelheid aanpassen op maat van elke leerling (traag, gemiddeld, snel). Dat kan toch alleen maar resulteren in sterkere lezertjes!?
Nog steeds niet overtuigd!? Wacht maar… er is nog veel meer!
5. Oost west, thuis leest best?
Enkel in de klas lezen is natuurlijk lang niet voldoende. Dat betekent dat je leerlingen ook thuis hun beste leesbeentje moeten voorzetten. Maar hoe krijg je je leerlingen ook daar aan het lezen?
Gelukkig blijft élk boekje in de Bingel Boekenkast digitaal beschikbaar. Op die manier kan elke leerling thuis digitaal verder lezen.

6. Hoe activeer ik de voorkennis van mijn leerlingen?
Een nieuw kinderboek rond een nieuw thema brengt – dat spreekt voor zich – nieuwe woordenschat met zich mee. Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen die nieuwe woordjes al kennen voor ze aan het boekje beginnen? Ook daar heeft Bingel aan gedacht. Want via Bingel kun je bij elk boek een taak ‘voor het lezen’ toevoegen. Zo leren leerlingen de nieuwe woorden al kennen nog vóór ze hun boekje openen.
7. ‘Ik snap het niet!’
Is het leesboek uit? Dan check je best even of je leerling wel begrepen heeft wat hij of zij net gelezen heeft. Dat kan simpelweg met een taak ‘na het lezen’ toe te voegen op Bingel. Aan de hand van een mini-quizje weet je in no time of je leerling alles begrepen heeft. Verbeteren hoeft niet, Bingel corrigeert voor jou. Handig, toch?
8. Geen stereotypen en clichés? Voldoende diversiteit?
Je hebt wellicht niet de tijd om elk boekje te screenen op inhoud. Hoe weet je of een boek geschikt is voor je leerlingen?
Daar moet je je geen zorgen over maken. Zowel in de verhaallijnen als in de tekeningen is in BiB-BoX bijzondere aandacht besteed aan een positieve benadering van diversiteit. Andere culturen, verschillende gezinsvormen, kinderen die anders zijn: het komt allemaal op een natuurlijke manier aan bod in de vele verhalen. Zo vormen de verhalen van BiB-BoX een weerspiegeling van de maatschappij van vandaag.
9. ‘Ik wou dat boek lezen!’
Twee leerlingen die hetzelfde boekje willen lezen? Dat resulteert zeker en vast in traantjes bij één van de twee? Toch niet! Want in de BiB-BoX zitten mínstens twee exemplaren van hetzelfde kinderboek! En digitaal is het natuurlijk voor iedereen tegelijk beschikbaar. Zo kunnen leerlingen samen hetzelfde boek lezen! Bye bye, traantjes!

Voilà, er is geen twijfel meer mogelijk. De BiB-BoX biedt een leesoplossing aan álle mogelijke uitdagingen in jouw klas! Dus… ben jij klaar voor nóg leukere leesmomenten in jouw klas? Om jouw leerlingen de nieuwste boekjes aan te bieden? Om elke leerling nóg beter te begeleiden? Grijp dan nu je kans en bestel jouw BiB-BoX op www.bibbox.be. . Je leerlingen zullen je vast en zeker dankbaar zijn. Want – geef toe – lezen zou toch één groot feest moeten zijn?
www.bibbox.be
Herhalen werkt in het onderwijs, en laat dat nu net één van de kernfuncties van Bingel zijn. Het vele herhalen in de digitale oefenreeksen zorgt ervoor dat kinderen beter bijleren: zo maken ze 3% minder fouten als ze een oefenreeks over hetzelfde onderwerp een tweede keer maken en stijgt het gemiddelde resultaat tot 96% na een vierde sessie. Herhalen zorgt dus voor een duurzame leerwinst. Bovendien krijgen leerlingen dankzij het uitgebreide oefenaanbod met meer dan 13.000 unieke oefenreeksen zelden dezelfde oefeningen aangeboden.
Om de leerwinst te verhogen, is het belangrijk om snel terug te koppelen over gemaakte oefeningen. In Bingel is feedback automatisch ingebouwd en krijgt de leerling bij een fout antwoord onmiddellijk feedback en tips. Bovendien biedt Bingel de mogelijkheid om je leerlingen een digitaal schouderklopje te geven in de vorm van een boodschap, een beloningssticker of extra pingping.
In elke oefenreeks in Bingel zijn er oefeningen op drie niveaus. Bingel kiest automatisch het juiste niveau voor elke leerling. Als een leerling moeite heeft met de leerstof, zet Bingel automatisch een stapje terug. Geeft de leerling meerdere juiste antwoorden, dan schroeft Bingel de moeilijkheidsgraad van de oefeningen op. Zo zorgt Bingel voor een maximale leerwinst.
In de differentiatiemodule van Bingel vind je alle materialen om te remediëren en verrijken, zowel tijdens de les als na de toets, en zowel op papier als op Bingel. Geef je de toetsresultaten in Bingel in, dan krijg je zelfs voor elke leerling een kant-en-klaar differentiatievoorstel. Het aangepaste materiaal op maat van de leerling zorgt ervoor dat leerlingen gemotiveerd bijleren en dat de leerstof optimaal wordt opgenomen.
De instructiefilmpjes in Bingel helpen de leerlingen om verschillende onderwerpen snel en eenvoudig op te frissen. Je kiest zelf hoe je ze inzet:
- als introductie of pre-instructie (flipping the classroom): de leerling bekijkt het filmpje waarover de les zal gaan en start zelfstandig met de inoefening of verwerking,
- als verlengde instructie tijdens de les: klassikaal, in een beperkte groep en/of individueel,
- na de les, ter voorbereiding van een toets,
- als extra ondersteuning bij een huistaak, of bij het afstandsleren.
De leerlingen – én ouders – kunnen de filmpjes ook zelfstandig bekijken op het eiland.
In recent onderzoek geven 9 op de 10 leerlingen aan dat ze graag oefenen op Bingel. Hun motivatie: de speelse insteek en het verdienen van pingping om spelletjes te spelen of hun avatar te personaliseren. Op die manier blijven leerlingen langer gemotiveerd om de leerstof in te oefenen. Weetje: leerlingen wijzigen gemiddeld meer dan één keer per dag hun avatar. Leuk, toch?