Ondersteuning bij: IJsbrekers

In de kijker

Facebookgroepen

In deze groepen krijg je tips, kan je materialen uitwisselen en heb je de kans om vragen te stellen aan collega’s die met IJsbrekers werken.

0 +
aangesloten leerkrachten

Bekijk de opleidingsfilmpjes en schrijf je in voor de vragensessies!

Start je in september met IJsbrekers? Dan vind je op deze pagina een aantal opleidingsfilmpjes die je wegwijs maken in de werkwijze van jullie nieuwe methode. Deze filmpjes bekijk je wanneer het jou past en zijn de ideale voorbereiding voor het gloednieuwe schooljaar.

Heb je na het bekijken van deze opleidingsfilmpjes nog vragen? Stel jouw vragen dan tijdens onze live Q&A-sessie aan het IJsbrekers-teamZo ben je helemaal voorbereid om met IJsbrekers te starten!

Facebookgroepen

In deze groepen krijg je tips, kan je materialen uitwisselen en heb je de kans om vragen te stellen aan collega’s die met IJsbrekers werken.

0 +
aangesloten leerkrachten

Tips en inspiratie bij IJsbrekers

  • Alles
  • Kleuters
  • Schoolstart
  • Toetsen, remediëren en verrijken
Alles
  • Alles
  • Kleuters
  • Schoolstart
  • Toetsen, remediëren en verrijken

Tips bij de instructiefilmpjes

De inhoud van de rekenleerstof komt in de instructiefilmpjes van IJsbrekers op een duidelijke en speelse manier aan bod. Leerlingen kunnen via Bingel de instructiefilmpjes ook thuis raadplegen. In deze tip duiden we graag hoe je de instructiefilmpjes verder kan inzetten in jouw klaspraktijk!

» Lees de tip
Bingel Evaluatie header

Tips bij het evaluatieluik van IJsbrekers

Benieuwd waar je alle toetsen terugvindt op Bingel en hoe je hiermee aan de slag gaat? We geven jou graag enkele praktische tips mee!

» Lees de tip
Bingel Bordboeken header

Tips bij de bordboeken van IJsbrekers

De bordboeken bij IJsbrekers bevatten heel wat handige functionaliteiten. Wat is het verschil tussen het bordboek en de bordles? Waar vind ik een bordles terug? Hoe open en sluit ik een bordles? Na het lezen van deze tip heb je een antwoord op al deze vragen en word je een echte expert in het gebruik van jouw bordboeken en -lessen!

» Lees de tip

Aan de slag met de inspiratiemap voor kleuters

Onderzoek bevestigt het belang om tijdig te starten met een systematisch aanbod voor wiskunde. Kleuters hebben een grote leerhonger en kunnen heel wat uitdaging aan, mits het regelmatig en consequent wordt aangeboden. Met IJsbrekers beschik je over een stevige basis waarop jij kunt steunen om jouw kleuters een sterke start voor wiskunde te geven.

» Lees de tip

Waar vind ik mijn leermaterialen op Bingel?

Bang om te verdwalen op Bingel? Op zoek naar een specifiek document? We loodsen je graag even door Bingel zodat je vlot van start kan gaan.

» Lees de tip

Startersopleiding

Handige tips en tricks

Ons team van auteurs, uitgevers en educatief adviseurs bereiden je voor op een schitterende start!

Digitale ondersteuning

We overlopen de belangrijkste functionaliteiten in Bingel die je kan gebruiken bij het werken met de methode.

Stel ons jouw vragen

Stel jouw vragen aan de experten tijdens een live Q&A-sessie! Volg deze alleen of samen met het hele schoolteam.

Startte je in september met IJsbrekers? Dan vind je hier verschillende opleidingsfilmpjes op deze pagina die je helemaal wegwijs maken in de werkwijze van jullie nieuwe methode. Deze filmpjes bekijk je wanneer het jou past en zijn de ideale voorbereiding op het nieuwe schooljaar.

Bekijk de opleidingsfilmpjes

Nog vragen na het volgen van de startersopleiding?

Heb je na het bekijken van de filmpjes nog vragen of wil je nog meer duiding?  Schrijf je in voor de IJsbrekers-vragensessie op maandag 23 augustus om 11 of 15 u of woensdag 25 augustus om 11 of 15 u. Onze IJsbrekers-experten staan dan klaar om al je vragen te beantwoorden. Inschrijven is noodzakelijk.

Veelgestelde vragen

Werken met IJsbrekers

De materialen voor het derde leerjaar zullen volledig beschikbaar zijn om in september 2022 van start te gaan.

De materialen voor het vierde leerjaar zullen beschikbaar zijn om te starten in september 2022. De werkschriften A en B kunnen half augustus uitgeleverd worden en systematisch worden de andere werkschriften bijgeleverd. Wil je starten in leerjaar 4, stuur ons dan een mailtje via ijsbrekers@vanin.be

Voor elk blok is er een blokplanner: een checklist van de praktische voorbereiding die een blok vraagt. Wat moet je kopiëren en hoeveel exemplaren? Wat kun je hergebruiken uit de vorige lessen! We voorzien per schooljaar een overzicht van concrete materialen die je nodig hebt, zodat je tijdig ontbrekend materiaal kunt aanschaffen.

 

Bij de downloads op Bingel staat een lijst met materialen die je nodig hebt en eventueel kunt aankopen bij firma's zoals Baert, Action, ...

Wij leveren geen extra klasmateriaal zoals een rekenbalans, klikblokjes, ... Hiervoor kan je terecht bij leveranciers zoals Baert, Action, ... De keuze van een leverancier is vrijblijvend. Sommige materialen kan je ook vervangen door materiaal dat reeds in de school aanwezig is.

Je kan de jaarplannen van IJsbrekers downloaden via Bingel.

Alle netten kunnen met IJsbrekers aan de slag. Hoewel IJsbrekers volledig gebaseerd is op de cahiers van het GO! Komen de meeste doelen komen overeen met die van de andere koepels. Wij zorgen voor een oplijsting van de doelen die eventueel minder of niet aan bod komen. Als leerkracht moet u deze doelen dan zelf verder invulling geven. Wij zullen u hierbij ondersteunen door bij bepaalde doelen (bv. kloklezen) aanvullend materiaal aan te bieden.

Op Bingel vind je ook een bestand met de concordantie tussen de doelen van de cahiers, de leerplandoelen GO! en de lessen in IJsbrekers 1.
IJsbrekers is 100% conform de cahiers van het GO!

Nee, de werkschriften zitten gebundeld per 4 voor leerjaar 1 en per 6 voor de andere leerjaren en behoren tot het standaardpakket. Ze worden niet los van het digitale pakket verkocht.

Naast het huidige standaardpakket voor leerjaar 1 bieden we ook alternatieve werkbladen, remediëringsbladen, een bloktoets en een summatieve toets aan voor de strategie 'aftrekker heel laten', bij aftrekken tot 20 met brug aan. Ze zijn beschikbaar op Bingel.

 

Ook voor leerjaar 2 zijn er, naast het standaardpakket IJsbrekers, voor de strategie 'aftrekker heel laten', bij aftrekken tot 100 met brug, alternatieve werk-, remediërings- en toetsbladen beschikbaar op Bingel.

Beide manieren liggen didactisch zeer dicht bij elkaar. Wat een rekenstrategie moeilijk of makkelijk maakt is het aantal rekenstappen dat je in je hoofd moet zetten. Beide strategieën tellen twee rekenstappen. Dus op dat vlak zijn ze gelijkwaardig.

 

Afhalen van de tien heeft als voordeel dat je de aftrekker niet moet splitsen, maar als nadeel dat je twee inverse bewerkingen door elkaar moet uitvoeren (aftrekken en optellen). Op dat vlak is de aftrekker splitsen (traditionele manier) dan weer in het voordeel. Kortom, didactisch nivelleren de twee strategieën elkaar. Daarom zijn de praktische argumenten volgens ons doorslaggevend.

 

  • Alle werkbladen die tot dusver ontwikkeld werden, zijn volgens de traditionele manier. Die schat aan materiaal wordt plotsklaps onbruikbaar als je voor het afhalen van de tien kiest.
  • Ook het probleem van kinderen die verhuizen (en van onderwijsnet veranderen) is toch wel het vermelden waard. Het is wenselijk om tussen de verschillende onderwijsverstrekkers eenzelfde strategie te gebruiken, zeker als er geen evidentie is dat de ene strategie effectiever is als de andere.
  • Een ander argument, in dezelfde sfeer, is de ondersteuning van ouders. Ouders hebben leren rekenen volgens traditioneel splitsen en komen in conflict als ze hun kinderen willen verder helpen.

Ondermeer die praktische beslommeringen beslechten volgens ons het pleit in het voordeel van traditioneel splitsen. Bovendien zijn we van mening dat ijsbergdidactiek niet herleid kan worden tot een symbooldiscussie over een rekenstrategie. IJsbergdidactiek gaat over mathematiseren, automatiseren en memoriseren van de wiskundeleerstof.  Het proces van het rekenen met didactisch materiaal, naar het rekenen op papier, tot het rekenen in je hoofd noemen we mathematiseren. Veelvuldig rekenprocedures oefenen op papier en in je hoofd om ze vlotter te kunnen uitvoeren, noemen we automatiseren. Dat staat los van de keuze voor een strategie of een notatiewijze.

Ja, zeker!

 

  • Eerst voorstellen met concrete materialen en een schematische voorstelling alvorens je abstract te werk gaat.
  • Modulaire aanpak en prikkelarme werkblaadjes.
  • Doelgericht observeren.
  • Ieder werkt binnen een laag op zijn niveau.
  • Een herkenbare vaste structuur in de lesgang.

Zorg en ondersteuning

In de module "differentiëren en oefenen" op Bingel vind je zowel verrijking als remediëring. Wanneer je punten invoert in de module "toetsen, remediëren en verrijking" krijg je van Bingel zelfs per leerling een automatisch voorstel tot remediëren of verrijken.

In de module "differentiëren en oefenen" op Bingel vind je zowel verrijking als remediëring. Wanneer je punten invoert in de module "toetsen, remediëren en verrijking" krijg je van Bingel zelfs per leerling een automatisch voorstel tot remediëren of verrijken.

Allereerst zorgen we in het werkschrift voor differentiatie. Er is aandacht voor tempodifferentiatie maar ook niveaudifferentiatie. Dat verklaart soms de veelheid aan oefeningen. Daarnaast krijgt de leerkracht ook bij het invullen van de differentiatiemodule op Bingel suggesties om aan verrijking te gaan doen. De oefeningen in Bingel zijn adaptief. Oefeningen worden aangepast volgens het niveau van de leerling die aan het oefenen is, zo komen leerlingen die uitdaging nodig hebben terecht op een verrijkend niveau.

Evaluatie

Op Bingel vind je bij de downloads observatiefiches terug. Met deze fiches breng je doelen in kaart voor je klasgroep. Wil je graag inzoomen op een bepaalde leerling? Gebruik dan de individuele observatiefiche.

Als er in de handleiding verwezen wordt naar een slide bij de toetsvraag, dan vind je de nodige slides terug in het bordboek van de toetsen. Met het icoon van het beeldscherm kom je terecht bij de slides die nodig zijn. Het beeldscherm staat steeds bovenaan op het toetsblad.

Op Bingel in de module "toetsen, remediëren en verrijken". Opgelet! De eerste bloktoets bestaat uit deel 1 en deel 2. Je mag deze toetsen gerust afnemen op een ander moment.

 

Zorg dat je schoolbeheerder al je leerlingen heeft gekoppeld aan Bingel. Pas dan kun je de inhoud van de evaluatiemodule zien.

Ja! Onder het bordboek van IJsbrekers vind je een tegel van de toetsmap. Met het bordboek kun je toetsvragen in kleur tonen of klassikaal begeleiden indien nodig.

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de vragen die regelmatig worden gesteld.

Voor elk blok is er een blokplanner: een checklist van de praktische voorbereiding die een blok vraagt. Wat moet je kopiëren en hoeveel exemplaren? Wat kun je hergebruiken uit de vorige lessen! We voorzien per schooljaar een overzicht van concrete materialen die je nodig hebt, zodat je tijdig ontbrekend materiaal kunt aanschaffen.

 

Bij de downloads op Bingel staat een lijst met materialen die je nodig hebt en eventueel kunt aankopen bij firma's zoals Baert, Action, ...

Wij leveren geen extra klasmateriaal zoals een rekenbalans, klikblokjes, ... Hiervoor kan je terecht bij leveranciers zoals Baert, Action, ... De keuze van een leverancier is vrijblijvend. Sommige materialen kan je ook vervangen door materiaal dat reeds in de school aanwezig is.

Je kan de jaarplannen van IJsbrekers downloaden via Bingel.

Alle netten kunnen met IJsbrekers aan de slag. Hoewel IJsbrekers volledig gebaseerd is op de cahiers van het GO! Komen de meeste doelen komen overeen met die van de andere koepels. Wij zorgen voor een oplijsting van de doelen die eventueel minder of niet aan bod komen. Als leerkracht moet u deze doelen dan zelf verder invulling geven. Wij zullen u hierbij ondersteunen door bij bepaalde doelen (bv. kloklezen) aanvullend materiaal aan te bieden.

Op Bingel vind je ook een bestand met de concordantie tussen de doelen van de cahiers, de leerplandoelen GO! en de lessen in IJsbrekers 1.
IJsbrekers is 100% conform de cahiers van het GO!

Nee, de werkschriften zitten gebundeld per 4 voor leerjaar 1 en per 6 voor de andere leerjaren en behoren tot het standaardpakket. Ze worden niet los van het digitale pakket verkocht.

Naast het huidige standaardpakket voor leerjaar 1 bieden we ook alternatieve werkbladen, remediëringsbladen, een bloktoets en een summatieve toets aan voor de strategie 'aftrekker heel laten', bij aftrekken tot 20 met brug aan. Ze zijn beschikbaar op Bingel.

 

Ook voor leerjaar 2 zijn er, naast het standaardpakket IJsbrekers, voor de strategie 'aftrekker heel laten', bij aftrekken tot 100 met brug, alternatieve werk-, remediërings- en toetsbladen beschikbaar op Bingel.

Beide manieren liggen didactisch zeer dicht bij elkaar. Wat een rekenstrategie moeilijk of makkelijk maakt is het aantal rekenstappen dat je in je hoofd moet zetten. Beide strategieën tellen twee rekenstappen. Dus op dat vlak zijn ze gelijkwaardig.

 

Afhalen van de tien heeft als voordeel dat je de aftrekker niet moet splitsen, maar als nadeel dat je twee inverse bewerkingen door elkaar moet uitvoeren (aftrekken en optellen). Op dat vlak is de aftrekker splitsen (traditionele manier) dan weer in het voordeel. Kortom, didactisch nivelleren de twee strategieën elkaar. Daarom zijn de praktische argumenten volgens ons doorslaggevend.

 

  • Alle werkbladen die tot dusver ontwikkeld werden, zijn volgens de traditionele manier. Die schat aan materiaal wordt plotsklaps onbruikbaar als je voor het afhalen van de tien kiest.
  • Ook het probleem van kinderen die verhuizen (en van onderwijsnet veranderen) is toch wel het vermelden waard. Het is wenselijk om tussen de verschillende onderwijsverstrekkers eenzelfde strategie te gebruiken, zeker als er geen evidentie is dat de ene strategie effectiever is als de andere.
  • Een ander argument, in dezelfde sfeer, is de ondersteuning van ouders. Ouders hebben leren rekenen volgens traditioneel splitsen en komen in conflict als ze hun kinderen willen verder helpen.

Ondermeer die praktische beslommeringen beslechten volgens ons het pleit in het voordeel van traditioneel splitsen. Bovendien zijn we van mening dat ijsbergdidactiek niet herleid kan worden tot een symbooldiscussie over een rekenstrategie. IJsbergdidactiek gaat over mathematiseren, automatiseren en memoriseren van de wiskundeleerstof.  Het proces van het rekenen met didactisch materiaal, naar het rekenen op papier, tot het rekenen in je hoofd noemen we mathematiseren. Veelvuldig rekenprocedures oefenen op papier en in je hoofd om ze vlotter te kunnen uitvoeren, noemen we automatiseren. Dat staat los van de keuze voor een strategie of een notatiewijze.

Ja, zeker!

 

  • Eerst voorstellen met concrete materialen en een schematische voorstelling alvorens je abstract te werk gaat.
  • Modulaire aanpak en prikkelarme werkblaadjes.
  • Doelgericht observeren.
  • Ieder werkt binnen een laag op zijn niveau.
  • Een herkenbare vaste structuur in de lesgang.

Word lid van een
groeiende community

In onze Facebookgroepen krijg je tips, kan je materialen uitwisselen en heb je de kans om vragen te stellen aan collega’s die net als jij met IJsbrekers  werken.

Stel je vraag!

Vragensessie IJsbrekers