Ondersteuning bij: ik lees met hup en aap

Hoe ga ik aan de slag met de LVS-toetsen?

Vanaf dit schooljaar kan je als "ik lees met hup en aap"-gebruiker de toetsen lezen en spelling van LVS-VCLB via Bingel downloaden. Benieuwd hoe je hiermee aan de slag gaat? Met deze tip helpen we jou graag op weg!

Om succesvol aan de slag te gaan met de LVS-testen, dien je het basisboek en de toetsen via Bingel te downloaden. 

De voorbereiding

Waar vind ik het basisboek terug?

Je vindt het basisboek terug bij de handleidingen van “ik lees met hup en aap” op Bingel. 

Waar kan ik de toetsen en de afname-instructies downloaden?

De toetsen kun je downloaden via de module toetsen, remediëren en verrijken op Bingel. In de correctiesleutel vind je ook steeds de afname-instructies terug. Bekijk die voor specifieke instructies bij de gekozen toets.

SPELLING

Je kan kiezen uit de volgende versies van de toets:

LEZEN

Voor de toetsen lezen heb je steeds de keuze om het aantal juist gelezen woorden of het aantal fout gelezen woorden in te geven. De remediëring die je krijgt zal bij beide versies van de toets hetzelfde zijn. Ook de toets en de correctiesleutel kun je bij beide versies downloaden.

Kan ik de toets ook projecteren aan bord?

Ja, dat kan! Je vindt de LVS-toetsen ook als bordboek terug bij de methode. 

Verbeteren van de toets

Waar vind ik de correctiesleutel terug?

De correctiesleutel kan je downloaden via de module toetsen, remediëren en verrijken op Bingel. Je zal merken dat je voor eenzelfde toetsmoment steeds kan kiezen tussen twee verschillende versies van de toets. 

Hoe verbeter ik de LVS-toetsen?

Op de toets spelling  staat er naast elke vraag een code die hoort bij een spellingmoeilijkheid. Telkens de leerling een fout antwoord geeft, kun je de bijhorende code doorstrepen of aankruisen. Wanneer de hele toets verbeterd is, tel je hoeveel fouten er per letter of per code gemaakt werden en vul je het puntenrooster in. Dit rooster gebruik je ook bij het invoeren van jouw resultaten op Bingel.

Remediëren op maat van de leerling

Hoe geef ik de resultaten in op Bingel?

Zodra de toetsen verbeterd zijn, geef je de punten uit het puntenrooster in via de module toetsen, remediëren en verrijken op Bingel.

Een automatisch remediëringsvoorstel via Bingel

Als gebruiker van “ik lees met hup en aap” heb je het voordeel dat er -na het ingeven van de resultaten- automatisch een gepast remediëringsvoorstel aangeboden wordt aansluitend op de methode. Zo krijg je met één druk op de knop voor elke leerling van de klas een differentiatievoorstel op maat.

SPELLING

Bij spelling wordt er enkel remediëring voorzien wanneer je de resultaten ingeeft bij de toets met de foutenanalyse in de correctiesleutel. De remediëring hierbij wordt automatisch voorzien zodra een leerling voor een bepaalde spellingmoeilijkheid in zone D of E zit. 

LEZEN

Aangezien lezen een complex onderdeel is, beslis je zelf op welke moeilijkheden je remediëring aanbiedt.

Waar kan ik de percentielen raadplegen in Bingel?

Nadat je de resultaten hebt ingegeven in Bingel, worden deze verzameld in overzichtelijke overzichten en grafieken. Hiervoor heb je toegang nodig tot Bingel Zorg en Evaluatie.

Meer tips zoals deze lezen?

Benieuwd welke specifieke tips we nog meer hebben uitgewerkt? Bezoek dan onze specifieke ondersteuningspagina bij ik lees met hup en aap voor meer tips zoals deze.

Gestart met een nieuw leermiddel?

Starten met een nieuwe methode vraagt om de nodige inwerktijd. Toch sta je er niet alleen voor! Wij ondersteunen jou doorlopend met handige tips en tricks.