Ondersteuning bij: ik lees met hup en aap

Hoe ga ik aan de slag met de LVS-toetsen?

Vanaf dit schooljaar kan je als "ik lees met hup en aap"-gebruiker de toetsen lezen en spelling van LVS-VCLB via Bingel downloaden. Benieuwd hoe je hiermee aan de slag gaat? Met deze tip helpen we jou graag op weg!

Als gebruiker van ‘ik lees met hup en aap’ beschik je de meest efficiënte manier om de lees- en spellingtoetsen van LVS-VCLB via Bingel te downloaden. Wanneer je deze toetsen gebruikt, is het nuttig om te begrijpen hoe Bingel je kan helpen. We geven je graag een overzicht van de ondersteuning die bij ‘ik lees met hup en aap’ op Bingel beschikbaar is.

De LVS-toets voorbereiden, afnemen en verbeteren

1. Download het basisboek bij het LVS

Een goede voorbereiding is het halve werk. Om succesvol aan de slag te gaan met de LVS-testen, dien je het basisboek via Bingel te downloaden. In dit basisboek vind je een uitgebreide toelichting over hoe het leerlingenvolgsysteem werkt. 

Dit document vind je terug bij de handleidingen van ik lees met hup en aap op Bingel.

2. Download de toets en de afname-instructies via Bingel

De toetsen kun je downloaden via de module toetsen, remediëren en verrijken op Bingel. In de correctiesleutel vind je ook steeds de afname-instructies terug. Bekijk die voor specifieke instructies bij de gekozen toets.

3. Verbeter de toets met behulp van het puntenrooster

Op de toets spelling  staat er naast elke vraag een code die hoort bij een spellingmoeilijkheid. Telkens de leerling een fout antwoord geeft, kun je de bijhorende code doorstrepen of aankruisen. Wanneer de hele toets verbeterd is, tel je hoeveel fouten er per letter of per code gemaakt werden en vul je het puntenrooster in. Dit rooster gebruik je ook bij het invoeren van jouw resultaten op Bingel.

De resultaten van de toets analyseren en remediëren

1. Geef de resultaten in via Bingel

Zodra de toetsen verbeterd zijn, geef je de punten uit het bovenstaande puntenrooster in via de module toetsen, remediëren en verrijken op Bingel.

A. SPELLING

Voor het ingeven van de resultaten, kan je kiezen uit de volgende versies van de toets:

  • Wil je een automatisch remediërings- en verrijkingsvoorstel laten samenstellen door Bingel? Kies dan voor de versie met foutenanalyse in de correctiesleutelGeef de resultaten van het puntenrooster in op de toets, gebaseerd op de spellingmoeilijkheden, om een voorstel te bekomen.
  • Wil je bovendien dat de punten doorstromen naar Bingel Zorg en Evaluatie? Vul de resultaten van het woord- en zinsdictee dan bij de versie met afname-instructies in de correctiesleutel in. Na het invullen van de resultaten, verschijnen de resultaten en de percentielen van de toets automatisch in Bingel Zorg en Evaluatie.
B. LEZEN

Voor de toetsen lezen heb je steeds de keuze om het aantal juist gelezen woorden of het aantal fout gelezen woorden in te geven. De remediëring die je krijgt zal bij beide versies van de toets hetzelfde zijn. Je beslist zelf op welke moeilijkheden je remediëring aanbiedt.

2. Bekom een automatisch remediëringsvoorstel via Bingel

Na het ingeven van de toetsresultaten in Bingel in de versie met foutenanalyse in de correctiesleutel, wordt er automatisch een gepast remediëringsvoorstel aangeboden aansluitend op de methode. Zo krijg je met één druk op de knop voor elke leerling van de klas een differentiatievoorstel op maat.

De remediëring hierbij wordt automatisch voorzien zodra een leerling voor een bepaalde spellingmoeilijkheid in zone D of E zit. 

3. De percentielen raadplegen via Bingel Zorg of Bingel Evaluatie

Nadat je de resultaten hebt ingegeven in de versie met afname-instructies in de correctiesleutel, worden deze verzameld in overzichtelijke overzichten en grafieken. Hiervoor heb je toegang nodig tot Bingel Zorg en Evaluatie.

Meer tips zoals deze lezen?

Benieuwd welke specifieke tips we nog meer hebben uitgewerkt? Bezoek dan onze specifieke ondersteuningspagina bij ik lees met hup en aap voor meer tips zoals deze.

Gestart met een nieuw leermiddel?

Starten met een nieuwe methode vraagt om de nodige inwerktijd. Toch sta je er niet alleen voor! Wij ondersteunen jou doorlopend met handige tips en tricks.