Ondersteuning bij: Reken Maar!

Hoe ga ik aan de slag met de LVS-toetsen?

Vanaf dit schooljaar kan je de toetsen wiskunde, lezen en spelling van LVS-VCLB via Bingel downloaden. Benieuwd hoe je hiermee aan de slag gaat? Dan helpen we jou graag op weg!

De voorbereiding

Waar vind ik het basisboek terug?

In het basisboek vind je een uitgebreide toelichting over hoe het leerlingenvolgsysteem werkt. Dit vind je terug bij de handleidingen op Bingel of in de Bingel Planner

Werd er een koppeling gemaakt met de leerplannen?

Ja, de LVS-toetsen volgen de oorspronkelijke eindtermen en de toen geldende leerplannen. Hierdoor zal je hier geen ZILL-doelstellingen bij terugvinden. De doelenkoppeling met VVKBAO en de andere leerplannen die toen gemaakt werd, kun je  terugvinden in het basisboek of via de Bingel Planner.

Het toetsmoment

Waar kan ik de toetsen en de afname-instructies downloaden?

De toetsen kun je downloaden via de module toetsen, remediëren en verrijken of via de Bingel PlannerIn de correctiesleutel vind je ook steeds de afname-instructies terug. Bekijk die voor specifieke instructies bij de gekozen toets.

Welke LVS-toetsen zijn er voor wiskunde?

Voor de toetsen wiskunde kun je kiezen tussen afname-instructies in de correctiesleutel of parate kennis

Bij de eerste versie van de toets kun je de resultaten van de toets ingeven en bij de tweede versie van de toets kun je de resultaten van het parate kennis-onderdeel (optellen, aftrekken, maal- en deeltafels) ingeven. Remediëring wordt bij beide versies gegenereerd op de respectievelijke onderdelen. De toets en de correctiesleutel kun je bij beide versies downloaden.

Kan ik de toets ook projecteren aan bord?

Ja, dat kan! Je vindt de LVS-toetsen ook als bordboek terug bij de methode. Bovendien werden de voorbeeldplaten toegevoegd als bordles bij de toets.

Verbeteren van de toets

Waar vind ik de correctiesleutel terug?

De correctiesleutel kan je downloaden via de module toetsen, remediëren en verrijken of via de Bingel Planner. Je zal merken dat je voor eenzelfde toetsmoment steeds kan kiezen tussen twee verschillende versies van de toets. De correctiesleutels van de toetsen wiskunde vind je bij beide versies terug. 

Hoe verbeter ik de LVS-toetsen?

Op de toets wiskunde staat er naast elke vraag een grijze letter. Telkens de leerling een fout antwoord geeft, kun je de bijhorende code doorstrepen of aankruisen.

Wanneer de hele toets verbeterd is, tel je hoeveel fouten er per letter of per code gemaakt werden en vul je het puntenrooster in. 

Hoe geef ik de resultaten in op Bingel?

Zodra de toetsen verbeterd zijn, kun je de punten in de module toetsen, remediëren en verrijken ingeven. Let hierbij op dat je de juiste toets uit het drop-downmenu selecteert! Dit bepaalt hoe de resultaten zullen verschijnen in Bingel Zorg en Evaluatie en/of de remediëring.

Remediëren op maat van de leerling

Het boek 'Analyse en Handelen' van het VCLB

Na het ingeven van de resultaten kun je remediëring voorzien voor leerlingen die zwak scoren. VCLB schreef hiervoor de boeken ‘Analyse en Handelen’. Die vind je terug in onze Bingel Planner.

Een automatisch remediëringsvoorstel via Bingel

Als gebruiker van Reken Maar! heb je het voordeel dat er -na het ingeven van de resultaten- automatisch een gepast remediëringsvoorstel aangeboden wordt aansluitend op de methode. Zo krijg je met één druk op de knop voor elke leerling van de klas een differentiatievoorstel op maat.

De remediëring hierbij wordt automatisch voorzien zodra een leerling voor een bepaalde cluster oefeningen (aangeduid door een letter) lager scoort dan de grensscore of de grensscore opgelegd door het VCLB. 

Meer tips zoals deze lezen?

Benieuwd welke specifieke tips we nog meer hebben uitgewerkt? Bezoek dan onze specifieke ondersteuningspagina bij Reken Maar! voor meer tips zoals deze.

Gestart met een nieuw leermiddel?

Starten met een nieuwe methode vraagt om de nodige inwerktijd. Toch sta je er niet alleen voor! Wij ondersteunen jou doorlopend met handige tips en tricks.

Scroll naar top