Ondersteuning bij: Reken Maar!

Hoe ga ik aan de slag met de LVS-toetsen?

Vanaf dit schooljaar kan je als Reken Maar!-gebruiker de wiskundetoetsen van LVS-VCLB via Bingel downloaden. Benieuwd hoe je hiermee aan de slag gaat? Met deze tip helpen we jou graag op weg!

Als Reken Maar!-gebruiker beschik je de meest efficiënte manier om de wiskundetoetsen van LVS-VCLB via Bingel te downloaden. Wanneer je deze toetsen gebruikt, is het nuttig om te begrijpen hoe Bingel je kan helpen. We geven je graag een overzicht van de ondersteuning die bij Reken Maar! op Bingel beschikbaar is.

De LVS-toets voorbereiden, afnemen en verbeteren

1. Download het basisboek bij het LVS

Een goede voorbereiding is het halve werk. Om succesvol aan de slag te gaan met de LVS-testen, dien je het basisboek via Bingel te downloaden. In dit basisboek vind je een uitgebreide toelichting over hoe het leerlingenvolgsysteem werkt. 

Dit document vind je terug bij de handleidingen van Reken Maar! op Bingel.

2. Download de toets en de afname-instructies via Bingel

De toetsen kun je afdrukken via de module toetsen, remediëren en verrijken.  Je kan kiezen uit de volgende versies van de toets:

  • De basistoets
  • De toets parate kennis, welke beschikbaar is in twee verschillende versies

3. Verbeter de toets met behulp van het puntenrooster

Op de LVS-toets wiskunde staat er naast elke vraag een grijze letter. Telkens de leerling een fout antwoord geeft, kun je de bijhorende code doorstrepen of aankruisen. Wanneer de hele toets verbeterd is, tel je hoeveel fouten er per letter of per code gemaakt werden en vul je het puntenrooster in. Dit rooster gebruik je ook bij het invoeren van jouw resultaten op Bingel.

Remediëren op maat van de leerling

1. Geef de resultaten in via Bingel

Zodra de toetsen verbeterd zijn, geef je de punten uit het puntenrooster in via de module toetsen, remediëren en verrijken op Bingel.

2. Bekom een automatisch remediëringsvoorstel via Bingel

Na het ingeven van de toetsresultaten in Bingel, wordt er automatisch een gepast remediëringsvoorstel aangeboden aansluitend op de methode. Zo krijg je met één druk op de knop voor elke leerling van de klas een differentiatievoorstel op maat.

De remediëring hierbij wordt automatisch voorzien zodra een leerling voor een bepaalde cluster oefeningen (aangeduid door een letter) lager scoort dan de grensscore of de grensscore opgelegd door het VCLB. 

3. De percentielen raadplegen via Bingel Zorg of Bingel Evaluatie

Nadat je de resultaten hebt ingegeven in Bingel, worden deze verzameld in overzichtelijke overzichten en grafieken. Hiervoor heb je toegang nodig tot Bingel Zorg en Evaluatie.

Werd er een koppeling gemaakt met de leerplannen?

Ja, de LVS-toetsen volgen de oorspronkelijke eindtermen en de toen geldende leerplannen. Hierdoor zal je hier geen ZILL-doelstellingen bij terugvinden. De doelenkoppeling met VVKBAO en de andere leerplannen die toen gemaakt werd, kun je terugvinden in het basisboek of via de Bingel Planner.

Meer tips zoals deze lezen?

Benieuwd welke specifieke tips we nog meer hebben uitgewerkt? Bezoek dan onze specifieke ondersteuningspagina bij Reken Maar! voor meer tips zoals deze.

Gestart met een nieuw leermiddel?

Starten met een nieuwe methode vraagt om de nodige inwerktijd. Toch sta je er niet alleen voor! Wij ondersteunen jou doorlopend met handige tips en tricks.