Het herhalingsmoment
Zelfevaluatie via de toetswijzer
De herhalingsles is de laatste les uit het blok en begint met de toetswijzer in het werkschrift. Hier vinden ze een oplijsting van de lesdoelen die getoetst zullen worden.
Eigenlijk is dat een soort portfolio waarin de leerlingen zichzelf niet alleen beoordelen op wat ze aan wiskundige kennis en vaardigheden hebben geleerd, maar ook kunnen aangeven hoe ze hun persoonsgebonden attitudes beoordelen.
Neem je tijd om dit samen met jouw leerlingen na elke les in te vullen. Gebruik verschillende kleuren om dit te visualiseren (bijvoorbeeld groen, oranje en rood). Op deze manier kunnen ze meteen aangeven hoe goed ze de leerstof van die les in de vingers hebben.
Wanneer je dit document pas tegen het einde van het blok laat invullen, weten jouw leerlingen vaak niet meer hoe goed ze de leerstof van elke les beheersen. Hierdoor zou het portfolio een vertekend beeld kunnen geven.

Zelfstandig de leerstof herhalen
Op de instructieafhankelijke groep na, werken de leerlingen zelfstandig aan de herhalingsles. De toetswijzer is hierbij richtinggevend: op basis van de zelfevaluaties van de kinderen en jouw observaties kan er nog doelgericht herhaald worden.
Leerlingen die minder herhalingswerk hebben, vinden achteraan de herhalingsles ook verdiepende opdrachten terug (op de gouden pagina’s).
Het toetsmoment
De module toetsen, remediëren en verrijken
Welke toetsen kun je gebruiken? En waar vind je ze?
- Eén ervan kan je gebruiken als instaptoets voor de instructieonafhankelijke leerlingen (optioneel)
- De andere kun je na de herhaling afnemen van iedereen als diagnostische toets
Resultaten invullen van de toets
Zodra de toetsen verbeterd zijn, kun je de punten in de module toetsen, remediëren en verrijken ingeven. Je ziet meteen voor welke toetsvraag welke leerlingen de norm halen en welke niet.
Voor de verbetering houd je best de norm aan die de puntentabel aangeeft. Die wordt trouwens jaarlijks in de differentiatiemodule bijgesteld op basis van de resultaten die door alle scholen werden ingevoerd. Je kunt dus van genormeerde toetsen spreken.
Remediërings- en verrijkingsvoorstellen samenstellen
- Remediëring op maat bij elke toetsvraag waarvoor een leerling de norm niet heeft gehaald
- Verrijking voor de toetsitems waarop een leerling wel goed scoorde
Dat voorstel kan je op een eenvoudige manier voor één leerling of voor een groep leerlingen aanpassen.
De voorgestelde oefeningen kan je digitaal klaarzetten, met gepaste instructiefilmpjes geïntegreerd in het remediëringsaanbod, of je kunt voor elke leerling een kant-en-klare gepersonaliseerde oefenbundel afdrukken, al dan niet met correctiesleutel. Een combinatie van beide kan natuurlijk ook.