Ondersteuning bij: TALENT

Het thema verkennen met de ontdekplaat

Aan de hand van een interactieve ontdekplaat maken we de leerlingen nieuwsgierig naar het thema en activeren we voorkennis. Ze ontdekken wat later uitgebreid aan bod komt en verkennen het thema in brede zin. Na het lezen van deze tip, kan je gerust aan het nieuwe thema beginnen.

Samen het nieuwe thema ontdekken

Ontdekplaten bij thema 1

Wat is een ontdekplaat?

Je start elk thema met een kennismakingsactiviteit. Die uiterst belangrijke fase dient om het thema te introduceren en om voorkennis rond inhoud en woordenschat bij je leerlingen te activeren, zodat ze het nieuwe eraan kunnen koppelen. In TALENT gebruiken we hiervoor een digitale ontdekplaat.

Onze ontdekplaten zijn een heuse ontdekkingstocht, zowel voor de leerlingen als de leerkrachten. In de ontdekplaat gaan de leerlingen samen aan de slag om het thema in brede zin te ontdekken. Daarbij kiezen ze samen over welke zaken ze meer willen te weten komen. Ze ontdekken dus elk op hun eigen tempo andere dingen op basis van wat ze aanklikken.

Leerlingen bekijken filmpjes of lezen bijvoorbeeld een mopje, een vriendenboekje van een jeugdauteur of enkele interessante en leuke feiten.Ze klikken vanuit hun eigen interesses op verschillende plaatsen in de ontdekplaat en overleggen daar met elkaar over. Wat ze ontdekt hebben, komt mogelijk later in het thema aan bod. We verwachten van hen dat ze op die momenten hun voorkennis met de klasgroep delen, en op die manier ook voorkennis bij anderen activeren.

Aan de slag met de ontdekplaat

Waar vind ik de ontdekplaat?

Op elke titelpagina in het taalschrift vind je in het bordboek links bovenaan een blauw icoontje (schakel). Als je daarop klikt, duik je de ontdekplaat in.

Hoe openen mijn leerlingen de ontdekplaat?

Je leerlingen hebben rechtstreeks toegang tot de ontdekplaat via hun Bingeleiland. Deze kunnen ze zowel thuis als in de klas openen via de computer of tablet. Eén klik en ze zijn vertrokken op ontdekkingstocht.

Hoe zet ik de ontdekplaat in?

Leerlingen verkennen de ontdekplaat individueel op het bingeleiland (bijvoorbeeld als huistaak) of je bekijkt die samen met hen vanuit het bordboek. Heb je tablets of chromebooks in de klas, dan kun je je leerlingen ook samen op ontdekking laten gaan. Dat is meteen ook de meest rijke vorm, omdat ze dan ook met elkaar in interactie gaan.

Als je klassikaal werkt, projecteer dan de ontdekplaat en laat leerlingen om de beurt een keuze maken.

Meer tips zoals deze lezen?

Benieuwd welke specifieke tips we nog meer hebben uitgewerkt? Bezoek dan onze specifieke ondersteuningspagina bij TALENT voor meer tips zoals deze.

Gestart met een nieuw leermiddel?

Starten met een nieuwe methode vraagt om de nodige inwerktijd. Toch sta je er niet alleen voor! Wij ondersteunen jou doorlopend met handige tips en tricks.