Ondersteuning bij: TALENT

Tips bij het controledictee

Neem je binnenkort het controledictee af en kun je nog enkele praktische tips gebruiken? Via deze starterstip tonen we je hoe je na het afnemen van het controledictee een remediëringsvoorstel op maat van elke leerling krijgt.

Het controledictee

Waarom neem ik het controledictee af?

Het controledictee test het langetermijngeheugen en bevraagt de moeilijkheden van 9 spellinglessen (3 lessen per thema). Dit bieden we aan na thema 3, 6 en 9. De moeilijkheden worden op woord- en zinsniveau getoetst.

Net zoals het wekelijks dictee bestaat ook het controledictee uit:

Wanneer neem ik het controledictee af?

Het controledictee is een vorm van summatieve evaluatie en is dus optioneel. Daarom voorzien we geen extra toetstijd in de planning van TALENT. Je kan de toetsen afnemen in één van de bufferweken van de methode of tijdens de projectweken. Deze zijn telkens voorzien in de planning.

Het controledictee afnemen

Stap 1: toets afdrukken

De toetsen en bijhorende correctiesleutels vind je terug in de zorg- en evaluatiemap of in de de module toetsen, remediëren en verrijken op Bingel. Deze vind je telkens terug in twee versies:

Stap 2: resultaten invullen

Na het verbeteren van de toetsen voer je de resultaten van je leerlingen in. Zo zie je onmiddellijk welke zones en percentielen elke leerling behaalt en kan je die vergelijken met een grote referentiegroep.

Vervolgens vul je de foutenanalyse in om een remediëringsvoorstel op maat te krijgen. Hiervoor klik je op het potlood op het einde van elke rij.

Stap 3: remediërings- en verrijkingsvoorstellen samenstellen

Na het invullen van de foutenanalyse krijg je voor elke leerling van de klas een differentiatievoorstel op maat.

De voorgestelde oefeningen kan je digitaal klaarzetten op Bingel, of je kunt voor elke leerling een kant-en-klare gepersonaliseerde oefenbundel afdrukken, al dan niet met correctiesleutel. Een combinatie van beide kan ook.

Waar vind ik de lesgang bij het controledictee?

Je vindt de lesgang en de puntenverdeling bij het controledictee terug in de zorg- en evaluatiemap of in de module toetsen, remediëren en verrijken op Bingel.

Meer tips zoals deze lezen?

Benieuwd welke specifieke tips we nog meer hebben uitgewerkt? Bezoek dan onze specifieke ondersteuningspagina bij TALENT voor meer tips zoals deze.

Gestart met een nieuw leermiddel?

Starten met een nieuwe methode vraagt om de nodige inwerktijd. Toch sta je er niet alleen voor! Wij ondersteunen jou doorlopend met handige tips en tricks.